Osmanlı Padişahları

3 Ocak 2008 Perşembe

Sarıkamış Hakkında


SARIKAMIŞ
Sarıkamış Doğu Anadolu Bölgesinde yer almakta olup 2634 m yüksekliğindeki Kars'a 55 km. uzaklıktadır. Sarıkamış doğusunda Selim ve Kağızman, batısında Şenkaya ve Horasan, güneyinde Horasan ve Eleşkirt, kuzeyinde ise Selim ve Şenkaya İlçe sınırları ile çevrili, ortalama yüksekliği 1500-2000 metre olan yüksek bir plato durumundadır.
Sarıkamış’ın en yüksek dağı 3138 metre rakımlı Aladağ’ dır. Aladağ’ ı 2909 metre rakımlı Süphan Dağı, 2835 metre rakımlı Balıklı Dağı, 2599 metre rakımlı Kösedağı, 2634 metre rakımlı Çıplakdağ ve 2849 metre rakımlı Soğanlı Dağı takip etmektedir.Sarıkamış’ın başlıca akarsuları Aras Nehri, Kars Çayı, Zivin ve Keklik Dereleri’dir. Sarıkamış’da akarsuların akışlarının düzensizliği ve derin vadileri takip etmelerinden dolayı sulamada fazla kullanılmamaktadır.
Sarıkamış ilçesinin yüzölçümü 1732 km2 olup, 30 bin hektarlık alanı Sarıçam ormanları ile kaplıdır. Sarıkamış karasal iklime sahip olup kışları çok uzun, soğuk ve sert, yazlar ise kısa ve serin geçmektedir. Sonbaharın genelde mevsimine göre kendisini erken hissettirdiği, ilkbaharın da yoğun yağışlarıyla uzun süren bir bahar havasının hakim olduğu Sarıkamış’ın kendisine has bir iklimi vardır. Sarıkamış’da yıllık ortalama sıcaklık değeri 3.4 C dir. Sarıkamış’da sıcaklık kış aylarında 35-40 C’ ye kadar düşmekte, yazları ise en fazla 33 C’ ye kadar çıkmaktadır. Günün en düşük sıcaklıklarının ortalama değeri -2.6 C, en yüksek sıcaklıklarının ortalaması ise 10.3 C civarındadır. Kış aylarının 7-8 ay devam ettiği Sarıkamış’da en yağışlı ay Mayıs, en kurak ay ise Aralık’tır. Sarıkamış’da kar yağışı ortalama 1-2 metre olmaktadır.
Sarıkamış’da rakım yüksek olduğundan, ülkemizin, basıncı en düşük yerlerinden biridir. Ortalama yıllık basınç değeri 790 milibardır. Hakim olan rüzgarın yönü Güneybatı olup, yıllık ortalama hızı ise 2.2 m/sec.dir. Bu da yaklaşık olarak 7-10 km. demektir.
Sarıkamış’ın yıllık ortalama nem oranı %71 dir. Buna bağlı olarak yıllık ortalama yağış miktarı 51 mm. olup metrekareye 51 kg yağış düşmektedir.
Sarıkamış Kayak Merkezi, Micingirt Kalesi, Kızlar Kalesi, Yedi Kilise (Yenigazi) Kalesi, Zivin Kalesi, Köroğlu Kalesi, Zek (Sırataşlar) Köyü Kalesi ve Katerina Köşkü Sarıkamış’ın belli başlı tarihi ve turistik yerleridir.

Hiç yorum yok: